Нидерландският Сенат одобри във вторник закон за окончателно затваряне на газовото

...
Нидерландският Сенат одобри във вторник закон за окончателно затваряне на газовото
Коментари Харесай

Нидерландия затвори голямо газово находище край Грьонинген

Нидерландският Сенат утвърди във вторник закон за окончателно затваряне на газовото находище в Грьонинген, след обещанието на държавното управление, че производството в никакъв случай няма да бъде обновено, за да се лимитират сеизмичните опасности в района, предава Ройтерс.

Нормалното произвеждане на газ в Грьонинген в северната част на Нидерландия завърши предишния октомври след години на съкращения на добива, с цел да се ограничи сеизмичната интензивност, обвързвана с добива на газа, която повреди хиляди здания.

Газовото находище, в миналото един от главните снабдители на Европа, беше налично за стеснен рандеман по време на внезапно захлаждане през последните месеци, само че държавното управление предложи закон, който ще затвори находището напълно до 1 октомври.

Законът ще остави големи ресурси в земята и беше подложен на критика от някои политици и бранители на газовата промишленост, които настояват, че това може да заплаши сигурността на доставките на страната.

Сенатът отговори по-рано този месец, като ненадейно отсрочи окончателното гласоподаване на закона, защото няколко фракции обявиха, че се нуждаят от повече гаранции за доставките.

Забавянето обаче разгневи държавното управление, защото министърът на минното дело Ханс Вийлбрийф - който беше мощен бранител на прекъсването - сподели, че ще подаде оставка, в случай че това докара до дълго закъснение и продължаваща сеизмична неустановеност за хората, живеещи в района.

Без закон производството на газ можеше да се възобнови.

Находището се експлоатира от газовата компания NAM, взаимно дружество на Shell и ExxonMobil, които желаеха трибунал да реши дали страната би трябвало да ги компенсира за преустановяване на производството на газ в Грьонинген.

Печалбите от газ са доставили към 363 милиарда евро на нидерландската хазна от началото на производството през 60-те години на предишния век, до момента в който облагата на Shell и Exxon от Гронинген е била към 66 милиарда евро през този интервал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР